Опасностите за шофьорите

Три са основните риска пред шофьорите у нас – агресията, най-сериозната заплаха, несъобразена скорост и разсеяност.

Това показва национално представително изследване, направено сред 1000 души – активни шофьори, на възраст между 18 и 75 години от цялата страна. Резултатите обяви пред БНР д-р Боян Кутевски, главен асистент в Нов български университет, част от екипа, реализирал изследването.

Оказа се, че повечето шофьори имат близко до максималното мнение, за това как карат и какво правят на пътя.

„Поражда се чувство за превъзходство над останалите участници в движението и това се манифестира. Много хора не казват, че се е случвало скоро да отнемат предимство на пешеходец или да паркират неправилно, докато статистиката на КАТ има данни точно за обратното, което означава, че хората не осъзнават, че правят нещо нередно“, коментира Кутевски.

Според д-р Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България е полезно човек да има повишена чувствителност към възможните грешки, към рисковите поведения, да сравнява себе си с другите.

„Важно е резултатите от това проучване да стигнат до най-активните шофьори, до тези, които са имали неблагоприятни ситуации и трябва да оценят по-внимателно своята компетентност на пътя. Важно е това да стигне до всички школи, центрове, институции, до образователната система, където са бъдещите шофьори“, коментира той.

Според инициаторите на анкетата данните от нея ще помогнат за изготвяне на национален индекс, с който ще се улесни определянето на рисковете в поведението на шофьорите и ще доведе до намаляване на жертвите от пътни инциденти.

Изследването за пореден път сочи, че голяма част от пътно-транспортните произшествия са следствие на човешка грешка.

Източник: https://www.dnes.bg