Поскъпване на застраховка „Гражданска отговорност“

Леден душ за шофьорите – поскъпването на задължителната застраховка „Гражданска отговорност” започна. Тя вече е по-скъпа с между 15% и 25%. Повишението на цената варира, като най-малкото е с 5-6 лева, а най-високото със 62 – 63 лева.

Основни фактори, от които се определя цената, са възрастта на шофьора и автомобила, населеното място, както и кубатурата на колата.

Една от причините за поскъпването е промяна в начина, по който се обезщетяват близките на загинали при катастрофи, обясняват застрахователи.

„Застрахователите също получават искове по вече приключили случаи, на които обаче не е изтекъл 5-годишният давностен период. Отнякъде трябва да дойдат тези пари”, обясни Нина Колчакова, генерален секретар на Асоциацията на българските застрахователи.

Асоциацията на пострадалите при катастрофи е съгласна с решението на съда, но критикува застрахователите, че не са повишили плавно цената през последните две години.

„Въвеждането на бонус – малус системата би трябвало да даде някаква справедливост, с оглед на това, че изрядните шофьори ще плащат по-ниска цена за застраховката, а пътните хулигани ще плащат по-висока”, коментира Владимир Тодоров от председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

В момента се обсъжда дали трябва да се постави лимит на неимуществени обезщетения.

Застрахователите признават, че относителната цена на „Гражданската отговорност” в България е доста висока спрямо средната работна заплата и изчисляват, че това са над 25% от средната работна заплата и над 60% от пенсията.

Източник: btvnovinite.bg